Meny
Våra tjänster

Full fart igen efter sommaren!

Vi är i gång med full fart. Jenny har startat upp arbetet med fokus på näringslivsutveckling. I det här nyhetsbrevet får ni bland annat läsa om ett strategiskt samarbete med Företagsstart Sjuhärad som stöttar Vårgårda och Herrljunga i arbetet med nyföretagandet.

För egen del har den här hösten inneburit stort fokus på Sparbanksstiftelsens ”varför”. Att vi vill vara en resurs i samhällsutvecklingen och en resurs för Sparbanken Alingsås ligger i vårt dna, genom Stiftelseförordnandet, men hur är vi det på bästa sätt?

Vi har också fått fart på flera av våra egna initiativ och det görs och planeras en hel del viktiga satsningar som förhoppningsvis ska bidra till en ljusare framtid för vårt verksamhetsområde. Samtidigt fortsätter bidragsansökningar att sippra in och det ger oss också en viss bild av gemensamma utmaningar som vårt föreningsliv står inför på både kort och lång sikt.

/Rebecca Bitto

Sparbanksstiftelsen Alingsås

Digitala värdegrundsutbildningar för föräldrar – för att öka glädjen bland idrottande barn

Idrottens betydelse för barns och ungdomars hälsa är ovärderlig, och föräldrars ideella insatser är avgörande för idrottsrörelsens överlevnad. Men när föräldrarnas engagemang går överstyr kan det leda till negativa beteenden som minskar barnens glädje och får dem att sluta idrotta i förtid. För att motverka detta erbjuder Sport Values digitala värdegrundsutbildningar för föräldrar, med målet att skapa en positiv och stödjande idrottsmiljö.

Tre unga hockeyspelare

Tillsammans ordnar vi så att barnmorskorna i Alingsås blir först i landet med ny teknik

Ingen barnmorskemottagning i Sverige har utbildat sina barnmorskor med avancerad ultraljudssimulator, förrän nu. Och det är ingen tillfällighet att det sker på mottagningen som välkomnar gravida från Alingsås, Lerum, Vårgårda och Herrljunga.

För i dessa kommuner väljer många företag, föreningar
och privatpersoner att anlita en bank som har som idé att låta ekonomisk framgång återinvesteras på hemmaplan, till nytta för alla. Nu har det resulterat i ett inköp av en simulator och Amanda, Elisabeth och Anette blev historiska som de tre första att träna på detta sätt.

Tillsammans gör vi det möjligt.

 

Inspiration för ökat nyföretagande i Vårgårda och Herrljunga

Sparbanksstiftelsen Alingsås har som ett av sina fokusområden att skapa förutsättningar för näringslivets utveckling inom bankens och ägarstiftelsens verksamhetsområde. Ett gott exempel på detta är samarbetet med Center of Innovation, Fokus Näringsliv och Företagsstart Sjuhärad för att stimulera nyföretagandet i Vårgårda.

Nästan 5,8 miljoner beviljat i energieffektiviserande åtgärder

I Sparbankskilowatten har vi hittills beviljat 2,5 miljoner (projektet har nu varit igång ett år).

Sparbankskilowatten har bidrag till minskad energiförbrukning med 255 000 kWh/år och föreningarna beräknas på det spara nästan en halv miljon per år (471 tkr).

33 projekt

Sparbanken Alingsås

Vi står redo!

Precis som förväntat så sänkte Riksbanken igår styrräntan med 0,25 procent till 3,25 procent, vilket är en välkommen sänkning då svensk ekonomi fortsatt går svagt, bostadsinvesteringar har fallit och konsumtionen varit svag sedan förra räntebeskedet.

Räntebanan signalerar sannolikhet för större steg framåt. 

Vi får fina betyg av våra kunder!

Enligt SKIs mätning så fick sparbankerna högst kundnöjdhet av alla banker, vilket vi är så stolta och glada över. 

Vi ska fortsätta leverera de bästa lösningarna till våra kunder men är också ödmjuka inför utmärkelsen. Vi vill hela tiden bli bättre och utvecklas. 

 

family in fornt of a house
Illustration av ett hus, en häst, en båt och några mynt som räknas

Ränta på sparkonton

Just nu erbjuder vi följande ränta: 

  • Premiumkonto - f.n 3,25%
  • Framtidskonto - f.n 3,25%
  • Fasträntekonto - f.n 3 mån 3,75% och 6 mån 3,50%

 

Staffan Svantesson, VD och Maria Åhman, Hållbarhetsansvarig 

Vi emitterar vår andra gröna obligation

Vi fortsätter att ta viktiga steg i sitt hållbarhetsarbete och emitterar nu vår andra gröna obligation. Det nya kapitalet kommer att finansiera och refinansiera utlåning med tydliga hållbarhetsfördelar. Bankens ramverk för gröna obligationer definierar kategorierna som; utlåning till gröna byggnader, hållbart jordbruk, energieffektivisering, rena transporter och förnybar energi.

Läs hela pressmeddelandet här

Stiftelsen Eken

Hösten är igång för fullt på Estrad!

Under september har flera regionala konferenser för både förening och storföretag ägt rum på Estrad som lockar nya besökare. Under Psykiatrins Dag med Alingsås kommun som huvudarrangör diskuterades vår tids kanske viktigaste samhällsfråga med aktörer från samhälle, näringsliv, organisationer och offentlig sektor. Nära 500 personer deltog under dagen. Generellt ser vi en ökad bokningsgrad med fler möten, konferenser och evenemang på Estrad som bidrar till samhällsutveckling och sätter Alingsås och området på kartan.

I oktober arrangeras VM-kval i Futsal i arenan med deltagarland som Lettland och Slovakien och vi inreder för Lights in Alingsås där vi i år gör en särskild satsning i Estrads foajé och bjuder in till ljus samvaro i höstmörkret med konstutställning och café, välkomna in!

Ett antal nya projekt med samarbetspartners är på gång inför 2025, däribland satsningen Alingsås Dagarna och vårens virtuella utställning om Shelter Box som installeras i foajén, mer information om detta längre fram!

I Estrads styrelsenätverks septemberträff diskuterades frågor om gränsdragning mellan styrelse och verksamhet med 30-talet deltagare och vid nästa möte, 5 november, hanteras frågan om styrelsens arbete med hållbarhetsrapportering. Är du intresserad av att delta? Välkommen att anmäla dig här: https://estradalingsas.se/event/estrad-styrelsenatverk-2/

Fyra företag och 16 coacher med bakgrund i allt mellan ortopedi och koncernledning har nu startat sina nätverksträffar och arbete i utvecklingsprogrammet Navigator ScaleUp och vi ser fram emot ytterligare fem programstarter under hösten. Läs gärna mer om vårt och Sparbankens gemensamma arbete i Navigator ScaleUp här.

 

Kvinna som står bredvid ett fönster

Hör gärna av dig!

Ingrid Pousard

VD Stiftelsen Eken och MIAB-koncernen

Mail: ingrid.pousard@stiftelseneken.se
Telefon: 072 – 660 11 56
Webbadress: www.stiftelseneken.se

Mer information

Stiftelsens nyhetsbrev skickas ut till Styrelse och  förtroendevalda i Sparbanksstiftelsen Alingsås, Styrelsen i Stiftelsen Eken och Styrelsen i Sparbanken Alingsås och alla medarbetare. 

Ansvarig utgivare
Rebecca Bitto
VD
Sparbanksstiftelsen Alingsås

Nästa nummer kommer i december.