Hoppa till huvudinnehåll

Banken i samhället

En viktig del i sparbanksidén är vårt stora samhällsengagemang som innebär att vinsten går tillbaka till samhället. 

Vi brinner också för att hjälpa alla i samhället till en sund och hållbar ekonomi, inte minst barnen.

 

En ungdom med scoutskjorta sittandes vid en sjö

Barn och ungdomar skapar ett hållbart samhälle

Childrens day at the bank to teach economics

Vi lär barn om ekonomi

Vi vill får barn och unga att lära sig om pengar på ett enkelt och roligt sätt- till exempel genom Barnspardagar. Vi kallar det sund och hållbar ekonomi och det handlar om att ha vardagskoll så de får pengar över. Att planera för framtiden och att spara är också bra. Då kan man köpa något man verkligen drömmer om. 

Tre tjejer i en soffa

Ung Företagsamhet

Under UF-året får du prova på hur det är att vara företagskund i banken. Sparbanken Alingsås erbjuder produkter och tjänster utan avgift.

Utbildningskollen

Utbildningskollen fokuserar på tre delar: Att prata ekonomi med ungdomar för att ge dem goda förutsättningar för en bra start i livet. Det andra uppdraget är att stötta de som vill ta steget att bli mer digitala. Och det tredje är att stötta framtidens företagare i UF-företagande på gymnasiet.

tre barn läser baksidan av en tidning

Lyckoslanten

Lyckoslanten handlar om pengar och sparande och här finns många tips och råd för barn.

Tidningen skickas ut fyra gånger per år till alla skolor i vårt område, årskurs 4–6. Dessutom finns alltid senaste numret att hämta på kontoret eller att läsa digitalt.

Samhällsengagemang

We give  reflective vest to all children who are 6 years and start school.

Reflexvästar till alla barn

Varje år vid terminsstart skickar vi ut reflexvästar till alla som ska börja förskoleklass. Det startade för ett antal år sedan i Herrljunga när en av våra anställda såg barn som gick på landsvägen i mörkret. Vår vinst går tillbaka till satsningar för barn och ungdomar. Oavsett om det handlar om att lära barn sund och hållbar ekonomi eller om att de ska känna sig trygga och säkra.

Children från Hols School opens the Snallkalender and reflect on good deeds.

Snällkalendern

Vi är stolta över att ge alla skolklasser i åk 3-6 Snällkalendern, som uppmuntrar till snälla handlingar under december.

Det är organisationen Friends som tar fram kalendern. Det känns därför extra fint att samtidigt som vi uppmanar till goda handlingar, så stöttar vi också Friends med 16 650 kr. 

" 1894 startade vårt samhällsangagemang vi beslutade att när reservfonden överstiger 10% av insättarnas behållning, kan överskottet till underhållande av mindre bemedlade eller välgörande och allmännyttiga ändamål."

Insatser för utbildning, hälsa och föreningslivet

  • Från början var det kallbadhus och liknande för att hålla samhället friska då många var trångbodda.
  • Efter det har även gjort stora insatser inom utbildning och skola. Vi hjälpte till och med till att betala lärarnas löner under en period. 
  • Från 70-talet och framåt när kvinnor började komma ut i arbetslivet i större utsträckning, fick föreningslivet en allt större och viktigare plats i samhället. Det är numera ett av våra absolut största samhällsengagemang. 
Vi betalade lärarnas löner

Se vår hyllning till föreningslivet

Vi är övertygade om att föreningarna är viktiga krafter som skapar sammanhållning och trygga barn och ungdomar i vårt verksamhetsområde.

Det viktiga arbete de lägger ner gör att det går bra för vårt samhälle.

Läs mer om oss

Man holding fishing rod by the lake

Ett hållbart samhälle!

Vi är den ledande banken inom vårt verksamhetsområde vilket innebär ett stort ansvar. Det gör att vi både bidrar till och påverkas av det som händer i samhället. 

Stiftelsen

Sparbanksstiftelsen äger Sparbanken Alingsås till 100%. Stiftelsen ska bidra till en hållbar utveckling av samhället. 

Man som håller i en låda

Sponsring

Vi är övertygade om att föreningarna är viktiga krafter som skapar sammanhållning och trygga barn och ungdomar i vårt verksamhetsområde.

Det viktiga arbete de lägger ner gör att det går bra för vårt samhälle