Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om banken
Sparbanksstiftelsen Alingsås

Banken i samhället

Sparbanksidén - hjärtat i allt vi gör!
Den handlar om att:

  • Vi är lokala
  • Vinsten går tillbaka till samhället  
  • Vi hjälper människor och företag till en sund och hållbar ekonomi. 

Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa och må bra! 

En ungdom med scoutskjorta sittandes vid en sjö

Tillsammans tar vi ut kompassriktningen mot en hälsosammare framtid vid Kesberget.

I över 80 år har OK Kullingshof kombinerat fysisk aktivitet med stimulans av hjärnan och en stark gemenskap. Orientering har alldeles speciella hälsoeffekter och det bådar gott för framtiden.

Särskilt som föreningen har fokus på tränings- och tävlingsverksamhet där alla är välkomna, oavsett ålder och ambitionsnivå. Vi ser en ljus framtid för eldsjälarna i Kullingshofstugan vid Kesberget. För här i bygden väljer nämligen många att anlita en bank som har som idé att låta ekonomisk framgång återinvesteras på hemmaplan, till nytta för alla. Sparbanken Alingsås stödjer OK Kullingshof.

Tillsammans gör vi det möjligt.

Tillsammans ger vi jordnära föreningar högtflygande möjligheter i Långared.

De har kommit från hela Norden för att utföra halsbrytande akrobatik i Långared. Det är föreningen Cirkusön som arrangerar workshops i allt från luftakrobatik till parakro.

Albert Hall byggdes och ägs fortfarande av bygdens föreningsliv. En av anledningarna till att Aurelia, Sara och Timi kan fortsätta med sin högtflygande konstform är att många här i bygden också väljer att anlita en bank som har som idé att låta ekonomisk framgång återinvesteras på hemmaplan, till nytta för alla. Sparbanken Alingsås stödjer Albert Hall och det kan du också göra genom att hyra hallen. Tillsammans gör vi det möjligt.

Tillsammans ordnar vi så att barnmorskorna i Alingsås blir först i landet med ny teknik

Ingen barnmorskemottagning i Sverige har utbildat sina barnmorskor med avancerad ultraljudssimulator, förrän nu. Och det är ingen tillfällighet att det sker på mottagningen som välkomnar gravida från Alingsås, Lerum, Vårgårda och Herrljunga.

För i dessa kommuner väljer många företag, föreningar
och privatpersoner att anlita en bank som har som idé att låta ekonomisk framgång återinvesteras på hemmaplan, till nytta för alla. Nu har det resulterat i ett inköp av en simulator och Amanda, Elisabeth och Anette blev historiska som de tre första att träna på detta sätt.

Som kund eller medarbetare i Sparbanken Alingsås kan du sträcka på dig lite extra. Tillsammans gör vi det möjligt.

 

Tillsammans ser vi till att Sveriges minsta biograf lever vidare i Tollered.

Margareta, Birgitta, Kjersti och Eva gillar att se på bio tillsammans. Nu är de extra glada eftersom den ideella biografföreningen har fått 50.000 kronor till en ny projektor.

Det har de fått för att det finns just i Tollered. För här i bygden väljer många företag, föreningar och privatpersoner att ta hjälp av oss som har som idé att låta ekonomisk framgång återinvesteras på hemmaplan, till nytta för alla.

Som kund eller medarbetare i Sparbanken Alingsås kan du sträcka på dig lite extra nästa gång biokultur kommer på tal. Du är en kulturkraft du också.

Tillsammans gör vi det möjligt.

Barn och ungdomar skapar ett hållbart samhälle

Childrens day at the bank to teach economics

Vi lär barn om ekonomi

Vi vill får barn och unga att lära sig om pengar på ett enkelt och roligt sätt- till exempel genom Barnspardagar. Vi kallar det sund och hållbar ekonomi och det handlar om att ha vardagskoll så de får pengar över. Att planera för framtiden och att spara är också bra. Då kan man köpa något man verkligen drömmer om. 

Tre tjejer i en soffa

Ung Företagsamhet

Vi tror att UF-företagande är ett bra sätt att lära sig för framtiden. Under UF-året får du prova på hur det är att vara företagskund i banken. Sparbanken Alingsås erbjuder produkter och tjänster utan avgift.

Utbildningskollen

Utbildningskollen fokuserar på fyra områden: Ung ekonomi, Digital ekonomi, Ung företagsamhet och Samhällsutmaningar.

Det innebär att vi pratar ekonomi med barn och ungdomar för att ge de goda förutsättningar för en bra start i livet, håller föreläsningar och gör insatser för att öka kunskapen kring digital verktyg, bedrägerier och säkerhet på nätet. Vi stöttar Ung företagsamhet och elever som driver UF-företag på gymnasiet och skapar insatser som identifierar och agerar på samhällsutmaningar med syfte att främja en positiv samhällsutveckling. 

tre barn läser baksidan av en tidning

Lyckoslanten

Lyckoslanten handlar om pengar och sparande och här finns många tips och råd för barn.

Tidningen skickas ut fyra gånger per år till alla skolor i vårt område, årskurs 4–6. Dessutom finns alltid senaste numret att hämta på kontoret eller att läsa digitalt.

Samhällsengagemang

We give  reflective vest to all children who are 6 years and start school.

Reflexvästar till alla barn

Varje år vid terminsstart skickar vi ut reflexvästar till alla som ska börja förskoleklass. Det startade för ett antal år sedan i Herrljunga när en av våra anställda såg barn som gick på landsvägen i mörkret. Vår vinst går tillbaka till satsningar för barn och ungdomar. Oavsett om det handlar om att lära barn sund och hållbar ekonomi eller om att de ska känna sig trygga och säkra.

Children från Hols School opens the Snallkalender and reflect on good deeds.

Snällkalendern

Vi är stolta över att ge alla skolklasser i åk 3-6 Snällkalendern, som uppmuntrar till snälla handlingar under december.

Det är organisationen Friends som tar fram kalendern. Det känns därför extra fint att samtidigt som vi uppmanar till goda handlingar, så stöttar vi också Friends med 16 650 kr. 

" 1894 startade vårt samhällsangagemang vi beslutade att när reservfonden överstiger 10% av insättarnas behållning, kan överskottet till underhållande av mindre bemedlade eller välgörande och allmännyttiga ändamål."

Insatser för utbildning, hälsa och föreningslivet

  • Från början var det kallbadhus och liknande för att hålla samhället friska då många var trångbodda.
  • Efter det har även gjort stora insatser inom utbildning och skola. Vi hjälpte till och med till att betala lärarnas löner under en period. 
  • Från 70-talet och framåt när kvinnor började komma ut i arbetslivet i större utsträckning, fick föreningslivet en allt större och viktigare plats i samhället. Det är numera ett av våra absolut största samhällsengagemang. 
Vi betalade lärarnas löner

Se vår hyllning till föreningslivet

Vi är övertygade om att föreningarna är viktiga krafter som skapar sammanhållning och trygga barn och ungdomar i vårt verksamhetsområde.

Det viktiga arbete de lägger ner gör att det går bra för vårt samhälle.

Läs mer om oss

Man holding fishing rod by the lake

Ett hållbart samhälle!

Vi är den ledande banken inom vårt verksamhetsområde vilket innebär ett stort ansvar. Det gör att vi både bidrar till och påverkas av det som händer i samhället. 

En tjej som håller i en boll

Stiftelsen

Sparbanksstiftelsen äger Sparbanken Alingsås till 100%. Stiftelsen ska bidra till en hållbar utveckling av samhället. 

Man som håller i en låda

Sponsring

Vi är övertygade om att föreningarna är viktiga krafter som skapar sammanhållning och trygga barn och ungdomar i vårt verksamhetsområde.

Det viktiga arbete de lägger ner gör att det går bra för vårt samhälle