Hoppa till textinnehållet

Banken i samhället

En lokal bank

Vi är lokala och har kontor i Alingsås, Herrljunga, Lerum, Sollebrunn och Vårgårda. 

Sparbanksidén

Sparbanksidén

Vår sparbanksidé är hjärtat i allt vi gör och den är lika aktuell idag som när vi startade 1833.  Den handlar om:

  • Vår lokala förankring. 
  • Viljan att hjälpa människor och företag till en sund och hållbar ekonomi. 
  • Att en del av vinst går tillbaka till samhället.

 

Vi är en egen bank

Sparbanken Alingsås är en fristående bank och vi fattar våra egna beslut. 

 

Vår historia

Sparbanksrörelsen startade 1810 när den skotska prästen Henry Duncan etablerade den första sparbanken i Ruthwell, Skottland. Hans idé var att vem som helst, när som helst skulle få sätta in hur små belopp som helst och dessutom kunna ta ut dem när de ville. Han ville hjälpa alla till det vi idag kallar en sund ekonomi.

 

En viktig del av Duncans idé var att ingen person skulle äga en sparbank. Vinsten skulle återinvesteras i det område där banken var verksam.  Vinsten stannar kvar i den lokala sparbanken och det lokala samhället till nytta för banken, kunderna och samhället. En sparbank verkar tillsammans med lokalsamhället, vilket innebär att banken är beroende av hur det går för området där den finns och har ett starkt intresse för lokalsamhällets utveckling.

 

I Sverige bildades den första sparbanken i Göteborg år 1820, och därefter växte antalet sparbanker snabbt. Sparbanken Alingsås grundades 1833 utifrån samma idé att ge den breda allmänheten möjlighet att hantera sin ekonomi på ett sunt sätt. Att spara för framtiden och låna när det behövdes var nyheter på 1800-talet.

 

Bolagsformen innebar då, och innebär fortfarande, att bankens vinst används för att stärka den egna ekonomin inför framtida påfrestningar och till samhällsnyttiga projekt inom verksamhetsområdet Alingsås, Herrljunga, Lerum och Vårgårda kommuner.

Mer information