Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om banken
Sparbanksstiftelsen Alingsås

Ung Företagsamhet

Framtidens entreprenörer finns bland dagens unga och det behövs många nya företagare och företagsamma medarbetare för att säkra Sveriges tillväxt. Därför samarbetar vi med Ung företagsamhet som lär unga om entreprenörskap och ger elever på gymnasiet en möjlighet att under ett år starta, driva och avveckla ett företag 

Vi gillar när skola och företagare möts och tror att UF är ett bra sätt att lära för framtiden. Hos oss kan du prova på att vara företagskund utan avgift.

Medlemmarna i Stay fit UF

Möt två UF-företag

Tre tjejer i en soffa

Caféboken UF

Hittills har vi sålt 250 av 300 tryckta böcker, berättar Amanda, Jennifer, Nazife som tillsammans med Emilia driver UF-företaget Caféboken. Det är ett väldigt fint resultat och ger ett kvitto på hur uppskattad vår bok är.

 

Sex glada personer som sitter tillsammans

UF-företag Bellezza

När vi körde draknästet ville flera köpa direkt, berättar Felicia, Jesper, Fares, Belle, Charlize och Ida som driver UF-företaget Bellezza. Vår lärare började gråta av glädje när hon hörde oss eftersom hon vet hur rörigt det var i början.

Under UF-året får du prova på hur det är att vara företagskund i banken. Sparbanken Alingsås erbjuder produkter och tjänster utan avgift.

Det här ingår i UF-erbjudandet*

* För UF-företag är tjänsterna avgiftsfria under UF-året. Värdet av tjänsterna är 1708krkr/år, fördelat enligt följande: Bankgironummer (ett Bg-nummer ingår) - 250 kr/år. Internetbanken för företag med betalningar - 990 kr/år. Swish för företag - 2 kr/mottagen betalning. Swish årsavgift (468kr). 
Transaktionskostnader tillkommer vid fler än 500 inbetalningar till Bankgironumret samt vid fler än 500 betalningar till Bankgironummer via Internetbanken. Se prislista företag på webbplatsen

Checklista: så här blir du UF-kund i banken

 1. Håll konstituerande möte och välj firmatecknare

  På det konstituerande mötet bildar ni UF-företaget och väljer firmatecknare. Det är viktigt att ni tar med protokollet till oss. Använd mallen för protokoll och dagordning för att få med rätt beslut och formuleringar.

  Läs mer om konstituerande mötet och firmateckning

 2. Förbered underlag

  Fyll i blanketten Ansökan UF-företag
  Protokoll från konstituerande möte
  Registreringsbevis – skrivs ut från er profil hos UF
  Godkännande för eventuell omyndig (se mall nedan)
 3. Kontakta bankkontoret

  Kontakta banken för att boka ert möte. Bifoga alla underlag.
  Alingsås: Elina Grill,
  Herrljunga: Victoria Backman,     
  Vårgårda: Victoria Backman,
  Lerum: Gustav Jönsson,

 4. Välkommen in till banken

  Här nedan ser du hur ni förbereder er. 
   
  Stort lycka till!

Inför mötet med banken

 

 • Alla i företaget ska vara med på mötet med banken
 • Ha med en giltig id-handling
 • Skriva under avtalen med oss.

 

Ett UF-företag är inte en egen så kallad juridisk person. Det innebär att du och de andra som driver UF-företaget är personligt ansvariga för de avtal ni ingår för UF-företaget. 

Är någon av er omyndig? I så fall ska hens förmyndare/vårdnadshavare skriva under blanketten ”Godkännande av avtal för omyndig avseende UF-företagande”.

Läs mer om id-kontroll och omyndiga UF-företagare

Vanliga frågor och svar

Ungdomserbjudandet

Man behöver inte vara privatkund för att öppna banktjänster för UF-företaget, men läs gärna mer om våra ungdomstjänster och erbjudanden.

Om Ung företagsamhet

Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. De finns över hela Sverige, från norr till söder, genom ett nationellt kansli och många lokala föreningar. Sedan 2010 arbetar de även på grundskolan.