Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Läsning kan ge glädje, kunskap, tröst och mod
Läsning utvecklar vårt språk, berättar Carola Gustavsson som är språk-, läs-, och skrivutvecklare i Vårgårda Kommun. Ett rikt språk skapar delaktighet i samhället och därför behöver vi prata mer om texter och se till att böcker är tillgängliga för alla.
Vad betyder barns läsning?
Läsning kan ge glädje, kunskap, tröst och mod. Det är en del i att leva i ett demokratiskt samhälle och skapar förståelse för andra. Att äga ett språk är en av förutsättningarna för att lyckas i skolan och i livet. Projekt Väcka Läslust riktar sig till barn, unga, vårdnadshavare, lärare och medborgare i Vårgårda Kommun. För att kunna genomföra satsningen har vi fått stöd från Sparbanksstiftelsen Alingsås.
Vad händer nu?
Först ut är Vårgårda Läsfest där vi samverkar med skolbibliotekarien Anna Eklund från Åland, som har goda erfarenheter från Mariehamns litteraturdagar. Vårgårda Läsfest hålls 20 – 24 november och inleds med förskolans ljusmanifestation och läsning ur barnkonventionen. Under festen dyker det upp inspirerande personer, som författare och illustratörer. Tanken är att väcka läslust. När vi är skickliga läsare kan vi förstå och ta till oss kunskap, fatta beslut på goda grunder samt förstå vad andra människor uttrycker och känner.
Tack projekt Väcka Läslust för ert viktiga arbete. Vi gillar hur brinner för att skapa intresse för läsning bland barn och unga i Vårgårda. Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa och må bra.