Och som om det inte vore nog med det – tack vare bidraget från Sparbanksstiftelsen Alingsås så kunde andra intjänade slantar i föreningen gå till kärnverksamheten istället. Det vill säga att förädla fotbollsverksamheten för tjejer och killar i bygden.

IK Frisco bildades redan 1931 i Remmene småskola, och idag håller man till på idylliska Katebovallen, som omfattar ett antal gräsplaner och ett stort klubbhus med omklädning, klubbrum och kök i två plan. Klubben har bedrivit damlagsfotboll sedan 1968, vilket faktiskt är rekord i landet. Idag har man ett damlag i division två och ett damlag i division tre samt ett herrlag i division sex. Barn- och ungdomsfotbollen bedrivs tillsammans med Herrljunga SK.

Som så många andra små föreningar på landsbygden, som äger och driver sin egen anläggning, brottades IK Frisco med en omodern energikälla med höga driftskostnader som följd.

– Vi hade tidigare en gammal pelletspanna, som krävde daglig tillsyn. Pelletspannan svarade för uppvärmning och varmvatten, vilket i sig ju är en förutsättning för verksamheten, berättar Mariette Hassmer Troije, sekreterare i IK Frisco.

– Som tur var har vi med hjälp av en eldsjäl i föreningen lyckats lösa den dagliga tillsynen tidigare, men personen i fråga började komma till åren och flaggade för att han inte längre orkade med. Detta ihop med höga driftskostnader och skenande pelletspriser gjorde att vi var tvungna att fatta ett långsiktigt beslut såväl miljömässigt som ekonomiskt.

Valet föll på en Thermia iTec ECO, som är en luft/vatten-värmepump, som är stark i kallt klimat och snäll mot miljön – med andra ord perfekt för klubbens behov. Investeringen beräknades gå loss på drygt 156.000 kr, varav man erhöll hälften från Sparbanksstiftelsen Alingsås. Resten av investeringen ombesörjdes med egna medel och med bidrag från RF.

– Helt fantastiskt att vi kunde få stöd från Sparbanksstiftelsen Alingsås. Utan dessa pengar hade vi nog inte kunnat göra satsningen, säger Mariette.

Hon är också noga med att lyfta fram alla ideella krafter som hjälpt till för att förverkliga projektet. Vi pratar då om alla mantimmar som gått åt till rörmokeri, snickeriarbete och omhändertagande av den gamla pannan.

Ytterligare uppsidor är antalet besparade kilowatt som på årsbasis uppgår till drygt 16.000 – från 24.000 till 7.500. I kronor räknat beräknas man göra en besparing på runt 10.000 kr per år. Till sin hjälp att få fram underlag och fakta har man haft Thomas Bengtsson, energirådgivare på Herrljunga kommun.

– Vi är så nöjda och glada att vi har den nya klimatsmarta värmepumpen installerad och klar inför vintern, säger Mariette.

– Den gör att vi nu kan fokusera på det som vi är riktigt bra på – det vill säga spela fin fotboll!