Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om banken
Sparbanksstiftelsen Alingsås

Julia Agemo om Utbildningskollen

Hej Julia Agemo! Berätta om Utbildningskollen.
Vi har tre huvuduppdrag. Det första handlar om att prata ekonomi med ungdomar för att ge dem goda förutsättningar för en bra start i livet. Det andra uppdraget är att stötta de som vill ta steget att bli mer digitala. Och det tredje är att stötta framtidens företagare i deras UF-företagande på gymnasiet.

Varför är det här viktigt?
Det finns så mycket som lockar de unga och vi vill att de ska kunna lägga energin på att nå sina drömmar i stället för att oroa sig för ekonomin. Skuldsättningen ökar bland ungdomarna och bara för att man kan låna pengar kanske man inte ska göra så. Vad gäller de äldre så är risken stor att de som inte vågar ta steget hamnar i digitalt utanförskap.

Vad gör ni rent konkret?
Under läsåret kommer vi ha träffat runt 650 elever i årskurs nio för att prata ekonomi. Det gör vi tillsammans med vår samarbetspartner Ung Företagsamhet som pratar entreprenörskap och framtidstro. Vi är så glada att vi får komma ut fysiskt igen till skolorna i våra kommuner. Tillsammans med alla föräldrar därute måste vi se till att prata ekonomi med ungdomarna på ett sätt som rustar dem för framtiden. Under samma läsår har våra rådgivare träffat ungefär 80 UF-företag.

Vad gäller digital ekonomi är planen att anordna flera träffar på våra bankkontor i början av året och jag hoppas på många härliga möten där vi kan prata om nyttan med att ta det digitala steget. Håll utkik, för dig själv eller dina anhöriga, i våra sociala medier och i de lokala tidningarna.