Hur kan budskapen vara så olika?

För inte är det fråga om ett rent missförstånd som ett resultat av att man käkar sill på hösten i engelskspråkiga länder? Nej, det vet ju alla att de flesta inte käkar sill alls, att det bara är vi i Norden som gör det. Kan det då vara så att den svenska börsen är mer av en ”sommarbörs” än andra? Nja, historiskt är sommarmånaderna snarast svaga börsmånader, så inte heller det kan vara skälet. Kan det vara så att vi svenskar är generellt mer positiva och därför också ser positivt på börsen lite oftare än vad människor i andra delar av världen? Som kollektiv är vi ju kända för hängslen och livrem, lagom och försiktiga.

Kan vi då samtidigt vara köpglada börshajar?

Ja kanske att vi är det i ett internationellt aktieperspektiv, vi är ju i alla fall ett av världens mest aktieägande folk och då ligger det ju nära till hands att också vara allmänt positiv till börsen, oavsett tid på året.
Om sanningen ska fram så är dessa uttryck i mitt tycke ganska ointressanta och mest media-ploj. Olika år kommer alltid uppvisa olika förutsättningar. Om du ska köpa eller sälja innan du tar semester? Varken eller om du frågar mig. Om du läser vidare i detta nyhetsbrev kommer du få lite mer information och bakgrund till vad vi tycker just nu. Vi tror aldrig att det är rätt att bara köpa eller bara sälja, dvs helt kategoriskt. I det långa loppet så lönar det sig sällan att köpa och sälja och försöka tajma eventuella sättningar på börsen.

Lyssna till våra rådgivare och kapitalförvaltare så kan de lotsa dig till vilken fördelning vi tror på inför sommaren men hoppas inte på att de ska rekommendera dig ett sommarfärskt ”bet” på det ena eller andra!

En fråga som många säkert ställer sig är också om det kan bli pyspunka på teknik- och AI-bubblan?

Eller förresten, det är ju ingen bubbla hävdar expertisen. Så jag ska inte kalla den för just det. Jag väljer att kalla det för en superstark trend och nya tider i stället. Problemet är bara att tider inte kan vara nya hur länge som helst och då flyttas pengarna till det nya nya. Det förra nya blir i bästa fall det fortsatt bra men gamla. Hoppas du hängde med, knappt jag själv gjorde men jag tror det finns en tänkvärd tanke där någonstans.

AI-Både ett spännande men också lite skrämmande område.

Tidigare under våren arrangerade vi en träff där vi tog upp den mycket aktuella frågan om just AI. Experter såg till att vi fick inspiration att ta det första trevande stegen inom ett område som känns både spännande och lite skrämmande för de flesta av oss. I detta nyhetsbrev ger vi dig tipset att prova AI Swedens introduktionskurs om AI. Den vänder sig till dig som helt enkelt är nyfiken och vill lära dig mer om hur AI kan skapa värde i praktiken. Jag behöver den – mitt tips är att du också testar!

Ny hållbarhetslagstiftningen är en möjlighet.

Sist men inte minst så hoppas jag att vår nya hållbarhetslagstiftning kommer tjäna oss alla väl. Det är egentligen den första i sitt slag och något vi borde fira! Snarare än skrämmas av. Det är annars något man hör ibland, att vi skräms lite av nya direktiv och krav. Men i detta fall är det minst lika mycket en möjlighet att kunna vara med och påverka och förtydliga. Den som är hållbar får en chans att visa det och förhoppningsvis gör det i förlängningen att man blir mer framgångsrik än de som inte är fullt lika hållbara. Riksdagen har nu röstat igenom ett antal lagändringar för att kunna implementera CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) i svensk rätt.

Jag önskar dig en fantastiskt skön sommar och hoppas att vi ses till hösten!

Olle Flink
Chef Private Banking