Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om banken
Sparbanksstiftelsen Alingsås

Hej Tomas Jacobsson! Förutom att du jobbar med bankens riskhantering är du utbildad livräddare.

Ja det stämmer. Jag har jobbat som livräddare i 25 år och bland annat utbildar jag bankens personal i livräddning. Vi har satt in hjärtstartare på alla våra kontor, tillgängliga för alla i kundlokalen. Vid ett hjärtstopp är tiden avgörande och det måste gå snabbt att få tag i en hjärtstartare.

Vad ska man tänka på om man är först fram vid ett hjärtstopp?

Det första du ska göra är att larma 112 så snabbt det går. De ser till att specialister kommer på plats och guidar dig i vad du måste göra medan du väntar in hjälp. Du måste agera snabbt och börja med hjärt- och lungräddning direkt. 

Hjärt- och lungräddningen är livsuppehållande medan hjärtstartaren är det som startar hjärtat. Så finns det möjlighet att få fram en hjärtstartare är det avgörande. Det finns ett bra hjärtstartarregister med appen SMS-livräddare. Sker ett hjärtstopp i närheten får du larm och kan springa dit. I appen ser du var närmsta hjärtstartare finns. Hjärtstartaren är halvautomatisk och det enda du behöver tänka på är att trycka på startknappen. Sedan pratar maskinen till dig och berättar vad du ska göra.

Tack Tomas!

Sparbanksidén är hjärtat i allt vi gör och handlar om att vi är lokala, att vi hjälper våra kunder till sund och hållbar ekonomi och att vår vinst går tillbaka till samhället.