Att ta betalt som företag – såhär kan du tänka
Står du inför valet av betaltjänst är en bra början är att utgå från den dagliga verksamheten och de behov du har. Vi har samlat några av dem.
Antalet företagskonkurser är nu fler än på decennier. Även om ditt företag inte är i riskzonen kan du drabbas hårt av att andra får betalningsproblem. Vår företagsekonom tipsar om hur du kan minska riskerna att råka illa ut.
Antalet konkurser ökar kraftigt. Mellan januari och juli i år ställde 6 600* företag i Sverige in betalningarna. Det är väsentligt fler än under motsvarande period förra året.
– Konkurserna har ökat till nivåer som vi inte har sett på 25 år. En konkurs slår hårt mot ägare och anställda, men den kan också påverka andra företag som i grunden är robusta, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank.
Han vill därför höja ett varningens finger och uppmana dig som företagare att håll extra koll på den ekonomiska statusen hos dina kunder, leverantörer och samarbetspartner.
— Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att överraskas av andras konkurser. Här är mina bästa tips. Se dem inte som ett antingen eller – gör helst flera av åtgärderna, säger han.
Gör det regelbundet, så att du kan följa bolagens ekonomiska status. Men kom ihåg att en kreditupplysning är en ögonblicksbild, ofta baserad på bokslutsinformation från senaste verksamhetsåret. Värdet av kreditupplysningar kan vara begränsat.
Kanske är det läge att begära hela eller delar av betalningen i förskott eller i fler, mindre delbetalningar med kortare förfallodatum?
Minska din sårbarhet genom att diversifiera din kundbas och dina leverantörskedjor. Försäkra dig om att du kan få tag på kritiska insatsvaror från fler håll än ett.
Värna dina relationer och se till att ha regelbundna samtal med dina kunder och leverantörer, så att du tidigt kan agera om de får ekonomiska problem.
Är det värt pengarna? Läs det finstilta.
Håll koll på likviditeten och stresstesta ditt företag regelbundet. Hur robust är företaget vid oväntade händelser? Vad händer om din största kund ställer in betalningarna? Bygg upp ekonomiska reserver när du kan.
* Källa: Tillväxtverket
– Lågkonjunkturen med sviktande efterfrågan, höga räntor och inflation har slagit hårt mot många företag. Vi ser att konkurserna har ökat i många branscher och över hela landet. Det kan också vara så att corona-stöden har hållit liv i en del företag som annars skulle gått omkull tidigare. Återbetalningskraven på de anstånd med arbetsgivaravgifter och moms som gavs under pandemin, har också frestat på likviditeten hos många företag.
Jörgen Kennemar, företagarekonom, Swedbank