Götestorp

Mjölken från våra 350 kor blir god ost på Gäsene Mejeri, berättar Andreas Markusson som tillsammans med sin bror Mattias Markusson driver gården Götestorp i Ljung. Energin vi återvinner är vår biprodukt, fortsätter Andreas med ett leende. 

 

Berätta om energin

Vi vill göra vad vi kan för miljön. Tar vi vara på metangasen ur gödseln vinner vi på många sätt. Samtidigt som vi gör något bra för miljön får vi all el vi behöver och kan sälja vidare lika mycket som överskott. Eftersom processen gör gödseln mer näringsriktig kan vi använda mindre konstgödsel. Att den luktar mindre gör oss populära i bygden.

 

Det känns som en rejäl satsning

Vi har lärt oss mycket längs vägen och köpte ingen nyckelfärdig lösning. Tillsammans med duktiga människor har vi byggt allt själva. Vi drog igång i april 2019 och anläggningen stod färdig i höstas. Det satt fint med egen el i vintras när elen var som dyrast! 

 

Hur ser planerna ut framåt?

När jag slutar om 20 år vill jag kunna lämna över ett välskött fungerande företag. Det här är jätteroligt och jag drömmer inte om att göra något annat. Jobbet rinner i blodet.

 

Tack Andreas och Götestorp! 

Ni är en viktig kraft som skapar utveckling i vårt område. Går det bra för er går det också bra för vårt samhälle. 

 

Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa.