Tack Inga-Lill och Din vårdcentral i Lerum

Inga-Lill Wester möter med ett stort leende upp på Din Vårdcentral i Lerum. Det första jag lägger märke till är de pigga ögonen, dalahästen i väntrummet och träskorna med kurbitsmotiv.
På brett dalmål utbrister hon: Hej du! Nu ska vi fika. Säg hej till personalen och ta för dig av kakan.

 

Hur kom det sig att du startade Din Vårdcentral?
Jag är i grund och botten ambulans- och narkossjuksköterska och jag jobbade som förändringsledare inom Lean på Alingsås lasarett och när vi fått allt på plats och cheferna och medarbetarna sakta men säkert tog över stafettpinnen var det ju naturligt att klura på nästa steg i livet. Det här var hösten 2015.

Då ringde en granne som just fått barn. Hon hade en begynnande mjölkstockning så jag tog värmekudden under armen och hastade dit. Dagen efter sa hon: Nu är jag änna bra! Du borde ju starta eget. Sköterska på väg eller?!

Sagt och gjort. Som gammal narkossyrra är jag lite fyrkantig. Jag gjorde allt enligt VGRs krav. Noggrant och gnetigt. Jag analyserade och planerade och fick fin hjälp av Nyföretagarcentrum och Sparbanken Alingsås, bland andra. Jag lydde min granne och döpte företaget till Din Sköterska på Väg och affärsidén handlade om att åka hem till patienterna. Men det dröjde inte länge innan kunderna undrade om jag inte skulle starta vårdcentral i Lerum. Så det var bara att skaffa lokal till min vårdcentral och när jag berättade vad jag skulle ha mina första 70 kvadratmeter till höll Västra Götelandregionen på att skratta ihjäl sig, du behöver större. Och som jag förberedde mig för första mötet med VGR när ansökan var klar! Ungefär som till ett husförhör. Men det gick ju bra och nu är jag godkänd för tredje året i rad.

Och hur går det nu då?
Personalen säger att vi ska bli bäst och den mest tillgängliga vårdcentralen. Vi ska tänka nytt och lyssna på vad patienterna vill ha. Så då får det bli så. Vi expanderar i huset och har fått alla våningar. Medarbetarna kallar huset slottet och nu har vi gått från 200 kvadrat till 1000 m2. Det kommer hända väldigt mycket hos oss framöver, så håll ögonen öppna.

Vad skulle du gett dig själv för råd om du såg dig själv för 2,5 år sen?
Gör det! Bit ihop. Vi är inte kloka någon i min familj. Min pappa Göte, som drabbades av polio, tejpade fast vedyxan vid handen för att kunna hugga igen. Knästående till en början men han lärde sig till slut att gå igen. Han sa: Inga-Lill, du kan göra allt du vill och låt det ta den tid det tar.

Tack Inga-Lill
För oss är du en viktig kraft som skapar utveckling och viktiga jobb här i Lerum. Går det bra för dig och ditt företag, går det också bra för vårt samhälle.

Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa.