Privatekonomi är en pusselbit för att inte hamna i utanförskap

Mina elever har inte hunnit bli så nervösa inför Europamästerskapet i Bryssel, berättar Gabriella Drottz som är hemkunskaps- och SO-lärare på Vittraskolan i Alingsås. Men när vi diskuterade hur vi ska presentera oss muntligt vid middagen blev de nog rätt stressade.

 

Grattis till SM i privatekonomi!

Tack! När samtalet kom trodde jag vi vunnit i Västra Götaland men det visade sig att vi var bäst i Sverige. Segern innebär att jag tillsammans med två elever som placerat sig bäst reser till Bryssel för att tävla i EM. Mästerskapet hålls vid EU-parlamentet och eleverna får ringa in börsen.

 

Varför är det viktigt att prata privatekonomi i skolan?

Privatekonomi är en pusselbit för att inte hamna i utanförskap, som lätt leder till psykisk ohälsa. Många har koll på att SMS-lån är dåligt men vi behöver prata mer om bedrägerier och penningtvätt. Vi har ett fint samarbete med Julia Agemo hos er. Hon sammanfattar vad jag gått igenom och det blir lite mer på allvar när vi kommer till banken.

 

Hur motiverar vi våra ungdomar att intressera sig för ekonomi?

Prata ekonomi i vardagen. Visa hur du betalar räkningar och hur ditt eget lån och sparande funkar. Du kan koppla veckopengen till någon prestation. All input kring ekonomi är bra.

 

Tack för ditt viktiga arbete Gabriella. Vi gillar hur du skapar kunskap och intresse för privatekonomi bland våra ungdomar. Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa och må bra.